Omlet kasztanowo-marchewkowy

Mój omlet kasztanowo-marchewkowy cieszy się ostatnio takim powodzeniem, że doczekał się własnego wpisu ;) Bo w ogóle omlet to świetna rzecz :) Na bazie ubitych jajek i mąki można komponować różne pyszności, niekoniecznie na słodko – doskonale się sprawdza również np. w wersji wytrawnej, z warzywami, albo w wersji saute – bez czegokolwiek :) Z takiego ciasta można także tworzyć placuszki dla niejadków, przemycając naprawdę wartościowe składniki odżywcze. Najlepiej potestować i samemu wybrać taką wersję omleto-placków, które najbardziej przypadną nam do gustu :)

 

Omlet kasztanowo-marchewkowy

Przejdźmy do rzeczy ;)
Składniki:
3 ubite jajka,
3 niezbyt kopiaste łyżki mąki kasztanowej,
duża marchewka,
przyprawy (ja dałam cynamon, imbir, kardamon, gałkę muszkatołową i pieprz, ale najlepsza by była przyprawa do piernika – bez cukru i bez dodatku mąki).

Do mąki dodać ubite jajka, delikatnie wymieszać, dodać marchew i przyprawy, delikatnie wymieszać, usmażyć na oleju kokosowym, ja wybrałam nierafinowany.

Można ten przepis przerabiać dowolnie – zamienić mąkę kasztanową na kokosową, dodać pieczarki i paprykę zamiast marchwi, nie dodawać żadnych warzyw do środka, inaczej doprawić, można zamiast omleta zrobić placki, ważne jednak, żeby smażyć na małym ogniu, na patelni emaliowanej i nie spieszyć się z przerzucaniem na drugą stronę.

Świetny z miodem, bananem, duszonym jabłkiem, gruszką, „dżemem” z daktyli, „nutellą” z awokado, kakao i daktyli czy z truskawkami zmiksowanymi z mlekiem kokosowym.

Oprócz tego u nas często pojawia się w wersji placków z jabłkiem :)
Składniki:
3 ubite jajka,
3 niezbyt kopiaste łyżki mąki kasztanowej,
1 uduszone i zmiksowane jabłko
przyprawy (ja dałam cynamon)

Jak wykonać? Jak wyżej :) Do mąki dodać ubite jajka, delikatnie wymieszać, dodać jabłko i przyprawy, delikatnie wymieszać, na oleju kokosowym smażyć małe placuszki, ja wybrałam nierafinowany.

Omlet - placuszki z jabłkiem

Smacznego :)