Kwalifikacje – Agata Rafalska

Nazywam się Agata Rafalska. Jestem specjalistką ds. żywienia, dietoterapeutką, promotorem zdrowia, autorką bloga Naczynia Połączone. Zagadnieniami związanymi ze zdrowiem, jedzeniem i odchudzaniem interesuję się od lat, kilka lat temu bardzo wgłębiłam się w temat dietoterapii i postanowiłam zmienić pasję w  praktykę zawodową. Moje kwalifikacje możesz zobaczyć poniżej. Na co dzień zajmuję się między innymi pomocą osobom dotkniętym różnego rodzaju problemami jelitowymi: dysbiozą, zespołem jelita drażliwego, SIBO, nieswoistymi zapaleniami jelit, celiakią, itp. 

KIM JESTEM?

  • Pasjonatką zdrowego stylu życia, medycyny, mikrobiologii
  • Miłośniczką aspektów związanych z psychosomatyką, psychologią, mądrze pojętym rozwojem osobistym
  • Osobą ambitną, dociekliwą, kochającą się uczyć
  • Szczęśliwą żoną i mamą :)
  • Osobą doświadczoną przez problemy zdrowotne, które dzięki pracy nad sobą na różnych polach udaje mi się w większości trzymać w ryzach :)
  • Estetką, kochającą ciszę, spokój, poezję śpiewaną i alternatywę… i rocka trochę też ;)

JAK PRACUJĘ:

  • Prowadzę konsultacje online dla osób mających problemy zdrowotne w zakresie dietoterapii i promocji zdrowia. Szczególnie koncentruję się na osobach cierpiących na niewyjaśnione objawy ze trony układu pokarmowego, zespół jelita drażliwego i przerost bakterii w jelicie cienkim (SIBO)
  • Treść konsultacji zależy od Twojego problemu i zapotrzebowania. Zazwyczaj omawiamy to, co mi przyślesz – wypełniony kwestionariusz, dzienniczek, badania aktualne i starsze, planujemy działania na najbliższy czas, rozmawiamy o proponowanej przeze mnie suplementacji, zmianach w diecie i dalszej diagnostyce
  • Po pierwszej konsultacji wspólnie dobieramy sposoby dalszej współpracy. Mogą to być kolejne konsultacje krótsze lub dłuższe, opieka mailowa, jadłospis, rozpisana suplementacja, zalecenia odnośnie zmiany sposobu żywienia i stylu życia, lub inna forma współpracy, którą wspólnie ustalimy :)

MOJE KWALIFIKACJE:

  • Ukończyłam studia magisterskie (dyplom z wyróżnieniem) oraz studia podyplomowe na Uniwersytecie Warszawskim
  • Posiadam uprawnienia do wykonywania zawodu dietetyka
  • Ukończyłam liczne szkolenia z zakresu dietetyki, dietoterapii, pracy ze stresem
    Dietoterapia w praktyce, poziomy I, II, III, IV,  prowadzące: Paulina Ihnatowicz, Emilia Ptak-Kasica (MedFood)
    Mikroflora jelitowa i nietolerancje pokarmowe, poziom I i II, prowadzący: dr Patrycja Szachta, Łukasz Sieńczewski, Małgorzata Drobczyńska (Vitaimmun)
    Dietetyka i suplementacja, poziom I, prowadzący: Jakub Mauricz
    Psychosomatyka I. Wpływ stresu i sposobu myślenia na zdrowie, prowadzący: Rafał Daniluk
    Immunodiagnostyka nietolerancji pokarmowej, Cambridge Diagnostics Polska
    Kompleksowe podejście do pracy dietetyka, ALAB Laboratoria
    Diagnostyka zaburzeń jelitowych, ALAB Laboratoria
    Zdrowe dziecko – wychowaj zdrowego dorosłego, prowadzące: Paulina Ihnatowicz, Emilia Ptak-Kasica (MedFood)
    Od jelit do mózgu i z powrotem, część I i II, prowadzące: Justyna Posłuszna, Paulina Ihnatowicz, Emilia Ptak-Kasica (MedFood)
    Nowe oblicze autyzmu. Grzyby, bakterie, pasożyty i nietolerancje pokarmowe – czy taka diagnostyka w autyzmie ma sens?, prowadzący: dr Patrycja Szachta, Alicja Brodowiak, Małgorzata Drobczyńska (Vitaimmun)
    Dieta paleo w teorii i praktyce, prowadzący: Monika Skuza (Tłuste Życie), Dawid Białowąs (BarbellKitchen)
    Czy bać się pasożytów? Schorzenia pasożytnicze w teorii i praktyce, (jako uczestnik i współorganizator), prowadząca: dr Dorota Kalwajt
    Dieta Autoimmunologiczna (AIP), Klub Medycyny Funkcjonalnej
    Metabolic Disorders, Level: Trzymam dietę, ale nie mogę schudnąć, prowadzące: Paulina Ihnatowicz, Emilia Ptak-Kasica (MedFood)
  • Uczestniczyłam w licznych konferencjach medycznych i dietetycznych
    Mikrobiota 2015. Znaczenie prawidłowej mikroflory przewodu pokarmowego, organizator: Instytut Mikroekologii
    I Ogólnopolski Kongres Dietetyki i Medycyny Funkcjonalnej: Dietetyka i medycyna, czyli interdyscyplinarny klucz do zdrowia, organizator: GRMed
    II Narodowy Kongres Nowatorskie metody leczenia nadwagi i otyłości, organizator: FOOD FORUM
    VIII Warszawskie Dni Nauki o Żywieniu Człowieka, organizator: Warszawski Uniwersytet Medyczny
    Hashimoto: Choroba ogólnoustrojowa – leczenie przyczynowe, organizator: Fundacja Jak Motyl
    Współwystępowanie chorób autoimmunologicznych i przewlekłych infekcji, organizator: Fundacja Jak Motyl
    Choroby autoimmunologiczne (Hashimoto i inne) a/i pasożyty – nasi chciani i niechciani lokatorzy, organizator: Fundacja Jak Motyl
    Diety autoimmunologiczne, czyli leczenie na poziomie komórkowym, Targi The Healing Diet
    Nie dam się kleszczom, czyli jak zapobiegać ukąszeniom przez kleszcze i co robić po ukąszeniu, prowadzący: dr Wojciech Ozimek
  • Jestem współautorką artykułu na temat SIBO w czasopiśmie branżowym FOOD FORUM (3/2016)
  • Regularnie biorę udział w szkoleniach stacjonarnych i online (webinariach), również jako osoba prowadząca :) (Webinary o SIBO i o diecie w SIBO)
  • Mam ogromne doświadczenie w pracy z pacjentami, szczególnie cierpiącymi na SIBO i zespół jelita drażliwego
  • Wciąż się dokształcam i poszerzam swoją wiedzę :)

MOJE CERTYFIKATY:

Agata Rafalska - Kwalifikacje

Agata Rafalska - Kwalifikacje

Agata Rafalska - Kwalifikacje

Agata Rafalska - Kwalifikacje

Agata Rafalska - Kwalifikacje

Agata Rafalska - Kwalifikacje

Agata Rafalska - Kwalifikacje